Sposób przygotowania:
Pijane pierniczkiPrzygotowanie ciasta
Przygotowanie ciasta jest bajecznie proste - wszystkie składniki w temperaturze pokojowej wymieszać, zagnieść ciasto, wstawić na godzinę do lodówki.
Po tym czasie wyciągnąć, odczekać aż trochę się ociepli i rozwałkować na stolnicy na grubość około 0,5 cm. Wykrawać dowolne wzory. Moim ulubionym wzorem są gwiazdki, które można potem sklejać tworząc choineczki. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.
Po upieczeniu wystudzić na kratce i dekorować zgodnie z gustem lukrem i bakaliami. Z alkoholem w cieście idealnie komponuje się suszona żurawina.
Warto przygotować je na kilka dni przed Świętami, wtedy staną się miękkie. Jeżeli jednak nie mamy na to czasu wcześniej proponuję włożyć pierniczki do słoika z obraną pomarańczą- szybko nawilgną.