Mama Jasia

Mama Jasia

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Pijane pierniczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis na "pijane" ciasteczka przekazywany jest w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie - nikt nie oprze się, gdy leżą na stole.

Pijane pierniczki

Składniki:

Pijane pierniczki

Składniki:

  • 0,5 szklanki drobnego cukru, najlepiej brązowego
  • 50 dag miękkiego masła
  • 1/4 szklanki płynnego miodu
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • jajko
  • łyżeczka sody oczyszczonej lub dwie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 porządne łyżki przyprawy do piernika
  • sekretny składnik - kieliszek rumu lub śliwowicy
  • do dekoracji: lukier, suszona żurawina, rodzynki, orzechy, ozdoby cukrowe, cukier puder

Sposób przygotowania:

Pijane pierniczki

Przygotowanie ciasta

Pijane pierniczki

Przygotowanie ciasta jest bajecznie proste - wszystkie składniki w temperaturze pokojowej wymieszać, zagnieść ciasto, wstawić na godzinę do lodówki.


Po tym czasie wyciągnąć, odczekać aż trochę się ociepli i rozwałkować na stolnicy na grubość około 0,5 cm. Wykrawać dowolne wzory. Moim ulubionym wzorem są gwiazdki, które można potem sklejać tworząc choineczki. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.


Po upieczeniu wystudzić na kratce i dekorować zgodnie z gustem lukrem i bakaliami. Z alkoholem w cieście idealnie komponuje się suszona żurawina.


Warto przygotować je na kilka dni przed Świętami, wtedy staną się miękkie. Jeżeli jednak nie mamy na to czasu wcześniej proponuję włożyć pierniczki do słoika z obraną pomarańczą- szybko nawilgną.