jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Koktajlowe oko zamknięte w mielonym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Lubię kombinować z mięsem mielony.

Koktajlowe oko zamknięte w mielonym

Składniki:

Koktajlowe oko zamknięte w mielonym

 

  • Składniki:
  • 1 duża cebula,
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego,
  • Około 1/3 opakowania sera feta (niebieskiego),
  • 10-12 pomidorków koktajlowych,
  • 1 duże jajko,
  • Bułka,
  • Mleko,
  • Sól, kolorowy pieprz, 2 ząbki czosnku,
  • Olej do smażenia,
  • Bułka tarta do panierki,

 

Sposób przygotowania:

Koktajlowe oko zamknięte w mielonym
Bułkę namaczamy w mleku. Cebule kroimy w drobną kostkę . Odciśniętą bułkę oraz cebulę dodajemy do mięsa. Dalej dodajemy jajko, przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie mieszamy. Pomidorki przecinamy na połowę, wyjmujemy miąższ, a na jego miejsce wkładamy ser feta. Z gotowej masy mięsnej formujemy placuszki. Spłaszczamy je w dłoniach (najlepiej zwilżonych), nakładamy na każdy nadziany pomidorek i formujemy kotleciki. Po obtoczeniu w bułce tartej kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.