jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Kołduny Tyszkiewiczowskie jaNiny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

To świetny przepis na wykorzystanie poświątecznych skrawków tłustej, wiejskiej szynki.

Kołduny Tyszkiewiczowskie jaNiny Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kołduny Tyszkiewiczowskie jaNiny

 

  • ciasto: 2 jaja
  • około 3 szklanek mąki pszennej
  • letnia woda
  • 1 łyżka oleju
  • farsz: 25 dag wędzonej szynki wiejskiej
  • 10 dag suszonych grzybów
  • 2 jaja
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • 2 łyżki masła sklarowanego
  • 2-3 cebule

 

Sposób przygotowania:

Kołduny Tyszkiewiczowskie jaNiny
Moczymy suszone grzyby. Gotujemy je do miękkości. Do mąki wbijamy jaja i pół szklanki wody, dodajemy łyżkę oleju - mieszamy. Dosypując mąkę, jeśli trzeba wyrabiamy ciasto jak na makaron. Zawijamy w folię i odstawiamy na pół godziny. Siekamy szynkę drobniutko, siekamy ugotowane grzyby. Dodajemy jajko,pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Wałkujemy cieniutko ciasto, wykrawamy kółka, nadziewamy farszem i zlepiamy pierogi. Gotujemy je w lekko osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia. Obieramy cebulę, kroimy ją w piórka ismażymy na maśle sklarowanym na lekko złoty kolor. Podajemy kołduny gorące z przesmażoną cebulą.
Kołduny Tyszkiewiczowskie jaNiny
Grzyby suszone, najlepiej borowiki moczymy.
Kołduny Tyszkiewiczowskie jaNiny
Do farszu wbijamy dwa jaja, doprawiamy przyprawami i mieszamy dokładnie.
Kołduny Tyszkiewiczowskie jaNiny
Kołduny podajemy gorące pod pierzynka z przyrumienionej cebuli.