Sposób przygotowania:
Kolety ziemniaczano botwinkowe Eliprzygotowanie składników

Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować na parze. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i ostudzić.
przygotowanie składników cd

Liście i łodygi botwinki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić.
przygotowanie składników cd

Ser żółty zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
przygotowanie składników cd

Kiełbasę obrać z osłonki i drobno pokroić. Cebule obrać z łupinek i drobno pokroić. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
przygotowanie składników cd

Na suchą, rozgrzaną patelnię wyłożyć kiełbasę, cebulę, czosnek, usmażyć i ostudzić.
przygotowanie kotletów

Do miski z przeciśniętymi ziemniakami dodać kiełbasę z cebulą i czosnkiem, botwinkę, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, ser żółty, jajka i przyprawę do mięs.
przygotowanie kotletów cd

Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy formować owalne kotlety.
przygotowanie kotletów cd

Kotlety obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć kotlety z obu stron na rumiano.
przygotowanie kotletów cd

Ja podałam kotlety z sosem ogórkowo śmietanowym. Smacznego!