eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1771]

Kolety ziemniaczano botwinkowe Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam kotlety z ziemniaków i botwinki. Do masy do kotletów dodałam kiełbasę z cebulką i żółty ser.

Kolety ziemniaczano botwinkowe Eli

Składniki:

Kolety ziemniaczano botwinkowe Eli

warzywa

kiełbasa

  • 500 g kiełbasy śląskiej
  • 2 cebule
  • 1 główka czosnku

pozostałe składniki

przyprawy

  • 2 łyżki przyprawy do mięs
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

dodatki

Sposób przygotowania:

Kolety ziemniaczano botwinkowe Eli

przygotowanie składników

Kolety ziemniaczano botwinkowe Eli
Ugotowane na parze ziemniaki przecisnąć przez praskę i ostudzić.

Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować na parze. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i ostudzić.

przygotowanie składników cd

Kolety ziemniaczano botwinkowe Eli
Pokroić opłukane i osuszone liście i łodygi botwinki.

Liście i łodygi botwinki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić.

przygotowanie składników cd

Kolety ziemniaczano botwinkowe Eli
Na tarce z dużymi oczkami zetrzeć ser gouda.

Ser żółty zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

przygotowanie składników cd

Kolety ziemniaczano botwinkowe Eli
Przygotować kiełbasę śląską, cebulę i czosnek.

Kiełbasę obrać z osłonki i drobno pokroić. Cebule obrać z łupinek i drobno pokroić. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie składników cd

Kolety ziemniaczano botwinkowe Eli

Na suchą, rozgrzaną patelnię wyłożyć kiełbasę, cebulę, czosnek, usmażyć i ostudzić.

przygotowanie kotletów

Kolety ziemniaczano botwinkowe Eli

Do miski z przeciśniętymi ziemniakami dodać kiełbasę z cebulą i czosnkiem, botwinkę, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, ser żółty, jajka i przyprawę do mięs.

przygotowanie kotletów cd

Kolety ziemniaczano botwinkowe Eli

Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy formować owalne kotlety.

przygotowanie kotletów cd

Kolety ziemniaczano botwinkowe Eli

Kotlety obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć kotlety z obu stron na rumiano.

przygotowanie kotletów cd

Kolety ziemniaczano botwinkowe Eli

Ja podałam kotlety z sosem ogórkowo śmietanowym. Smacznego!


Tagi:

danie kotlety