Sposób przygotowania:
Kolety ziemniaczano botwinkowe Eliprzygotowanie składników
Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować na parze. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i ostudzić.
przygotowanie składników cd
Liście i łodygi botwinki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić.
przygotowanie składników cd
Ser żółty zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
przygotowanie składników cd
Kiełbasę obrać z osłonki i drobno pokroić. Cebule obrać z łupinek i drobno pokroić. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
przygotowanie składników cd
Na suchą, rozgrzaną patelnię wyłożyć kiełbasę, cebulę, czosnek, usmażyć i ostudzić.
przygotowanie kotletów
Do miski z przeciśniętymi ziemniakami dodać kiełbasę z cebulą i czosnkiem, botwinkę, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, ser żółty, jajka i przyprawę do mięs.
przygotowanie kotletów cd
Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy formować owalne kotlety.
przygotowanie kotletów cd
Kotlety obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć kotlety z obu stron na rumiano.
przygotowanie kotletów cd
Ja podałam kotlety z sosem ogórkowo śmietanowym. Smacznego!