Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kolorowa fasola w sosie pomidorowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kolorowa fasola z wędliną w sosie pomidorowym jest bardzo smaczna i sycąca. To pyszne danie jednogarnkowe.

Kolorowa fasola w sosie pomidorowym

Składniki:

Kolorowa fasola w sosie pomidorowym

 

  • 1 szkl fasoli Jaś
  • 10 dag fasolki szparagowej
  • 1 szkl fasoli czerwonej z puszki
  • 0,5 szkl kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 30-40 dag kiełbasy cienkiej
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Kolorowa fasola w sosie pomidorowym

ETAP 1:

Kolorowa fasola w sosie pomidorowym
Namoczoną poprzedniego dnia fasolę ugotować

Fasolę Jaś zamoczyć w wodzie na całą noc. Następnego dnia zmieniając wodę, ugotować.

ETAP 2:

Kolorowa fasola w sosie pomidorowym
Na patelni podsmażyć pokrojony w słupki boczek

Boczek pokroić w słupki, podsmażyć na patelni ( gdy jest bardzo chudy dodać łyżkę oleju) Następnie wsypać posiekaną cebulę i zeszklić.

ETAP 3:

Kolorowa fasola w sosie pomidorowym
Do miękkiej fasoli dodać pozostałe składniki

Podsmażony boczek z cebulą przełożyć do fasoli.

Na patelnię wsypać obraną z osłonki i pokrojoną w pół krążki kiełbasę, lekko zrumienić.

Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie, osączyć, ostudzić, pokroić na kawałki. Kukurydzę i fasolę czerwoną osączyć z zalewy, przepłukać.

Wszystkie składniki połączyć z ugotowaną fasolą.

ETAP 4:

Kolorowa fasola w sosie pomidorowym
Wszystko razem wymieszać, zagotować, przyprawić.

Dodać ketchup i koncentrat pomidorowy, wymieszać, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.