iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Kolorowa kremówka

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Ktoś powie co to za ciasto z kremem z paczki, ale czasami można i tak, a ciasto jest bardzo smaczne i ładne.

Kolorowa kremówka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kolorowa kremówka

 

  • Krem:
  • 25 dkg margaryny
  • 1 opakowanie gotowego kremu do karpatki
  • Ciasto:
  • 6 jajek
  • 1.1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kolorowe barwniki
  • Dodatkowo:
  • dowolny alkohol
  • kilka śliwek ze słoika w syropie
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Kolorowa kremówka
Ciasto: Białka ubić na sztywno z 6 łyżkami wody i szczyptą soli w trakcie ubijania dodać cukier i ubijać do białości, następnie ostrożnie połączyć z żółtkami i przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na trzy części zabarwić dowolnymi barwnikami ja użyłam niebieskiego, czerwonego i żółtego. Przygotować prostokątną formę (33cm na 22 cm), ciasto lać warstwami w dowolnej kolejności, ciasto delikatnie przemieszać. Piec e temp. 180st około 30 min. Ciasto po upieczeniu i przestudzeniu przeciąć na dwa placki i nasączyć je alkoholem u mnie wino wiśniowe, następnie dolny placek posmarować połową masy na niej ułożyć połówki śliwek i przykryć resztą masy, następnie całość przykryć drugim ciastem. Schłodzić w lodówce i przed podaniem posypać cukrem pudrem, ciasto można dodatkowo ozdobić. Krem ugotować z godnie z przepisem na opakowaniu i po wystudzeniu utrzeć z margaryną na gładki krem.Można zrobić zwykły krem budyniowy, ale jednak krem gotowy do karpatki ma inny i wyjątkowy smak.
Kolorowa kremówka
ciasto lać w dowolnej kolejności do blaszki
Kolorowa kremówka
ciasto po wylaniu tylko delikatnie przemieszać
Kolorowa kremówka
na spód ciasta wyłożyć połowę masy i równo rozsmarować
Kolorowa kremówka
na krem ułożyć połówki śliwek i wyłozyć resztę kremu