SUPERPRZEPIS

Kolorowa pieczeń w boczku wędzonym

  • 6
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kolorowa pieczeń w boczku wędzonym Więcej zdjęć (2)

Pieczeń ze sporą ilością kolorowych dodatków, a wszystko to otulone wędzonym boczkiem. Mięso jest aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne. Świetnie smakuje na ciepło, jako danie główne, ale również sprawdza się na zimno jako wędlina.

Składniki:

Kolorowa pieczeń w boczku wędzonym

 

Sposób przygotowania:

Kolorowa pieczeń w boczku wędzonym

ETAP 1:

Kolorowa pieczeń w boczku wędzonym
Do mięsa na końcu dodać pokrojoną paprykę, kukurydzę i fasolę.

Mięso z łopatki zmielić w maszynce do mielenia na drobnym sitku. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Przestudzoną dodać do mięsa razem z jajkami, rozgniecionym czosnkiem, koncentratem i wszystkimi przyprawami. Mięso dobrze wymieszać, a na końcu dodać posiekaną w kostkę paprykę oraz odsączone z zalewy kukurydzę z fasolą. Delikatnie wmieszać w mięso, aby nie rozgnieść ziaren fasoli.

ETAP 2:

Kolorowa pieczeń w boczku wędzonym
Pieczeń przełożyć do keksówki wyłożonej plasterkami boczku.

Plasterkami boczku wyłożyć szczelnie keksówkę o wymiarach 11 x 24 cm, tak aby  końce wystawały ponad formę. Nałożyć masę mięsną, dociskając do dna i założyć wierzch wystającymi plasterkami boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec przez ok 40 min. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 minut i pokroić w grube plastry.

Smacznego


Tagi:

pieczeń dana