gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Kolorowa rolada

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

polecam zrobić, jest pyszna

Kolorowa rolada

Składniki:

Kolorowa rolada

 

Sposób przygotowania:

Kolorowa rolada
BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier i ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i mieszać na najmniejszych obrotach miksera. Wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać przez sito. Wmieszać do piany i mieszać łyżką. Połowę masy przełożyć na dużą brytfannę robiąc kupki w różnych miejscach (NIE OBOK SIEBIE). Następnie do pozostałości masy wsypać dwa opakowania kisielu w proszku i wymieszać, aż do uzyskania różowego odcieniu. Kłaść kupkami na brytfannę, tam gdzie nie ma jeszcze masy. Rozsmarować aby nie było wolnych miejsc. Upiec w 180 st. przez 25 minut. Po upieczeniu wyjąć i zwinąć w lekko nawilżoną ściereczkę. MASA: galaretkę rozpuścić w szklance wody. Odłożyć do lekkiego stężenia (nie całkowitego). Większą część mleka zagotować. Do mniejszej wmieszać mąki, żółtka i cukier wanilinowy. Gdy mleko się zagotuje wlać rozmącone składniki. Budyń odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po trochu budyniu. Na koniec dodać tężejącą galaretkę. Odstawić na chwilę do lodówki. Wyjąć biszkopta, rozłożyć, przełożyć masą i zwinąć znowu i włożyć do lodówki na ok. godzinkę.