SUPERPRZEPIS

Kolorowe ciasto z marmoladą

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Kolorowe ciasto z marmoladą Więcej zdjęć (5)

Bardzo proste ciasto, jedyna trudność polega na pracochłonnej dekoracji. Jest pyszne - polecam!

Składniki:

Kolorowe ciasto z marmoladą

 

  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny KASIA
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jaja
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany lub oleju
  • marmolada 400 g

 

  • Do dekoracji:
  • cukierki lentylki
  • draże kokosowe
  • gotowa polewa czekoladowa
  • gotowy biały lukier

 

Sposób przygotowania:

Kolorowe ciasto z marmoladą
Mąkę wysypujemy do dużej miski, dodajemy pokrojoną margarynę, cukier, jaja, żółtka, proszek do pieczenia oraz śmietanę (lub olej). Wszystkie składniki zagniatamy aż do powstania gładkiej i jednolitej masy ciasta. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Z jednej z połówek urywamy 1/3. Blachę smarujemy margaryną i oprószamy bułką tartą. Na spodzie układamy największy kawałek ciasta (czyli ta połowa całości). Smarujemy tą warstwę marmoladą i następnie precyzyjnie pokrywamy wszystko cieńszą warstwą ciasta (w tym celu używamy połowę ciasta uszczuploną o 1/3). Z pozostałego ciasta (oderwane wcześniej 1/3) rolujemy wałeczki i tworzymy na powierzchni ciasta szachownicę. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 - 50 minut. Gotowe ciasto studzimy a następnie dekorujemy lukrem, polewą i kolorowymi cukierkami. Smacznego!
Kolorowe ciasto z marmoladą
Marmolada nadaje się idealnie do pieczenia gdyż znosi dobrze wysokie temperatury.
Kolorowe ciasto z marmoladą
Pokrycie ciasta posmarowanego marmoladą drugą warstwą stanowi małe wyzwanie. Najlepiej robić to po fragmencie.
Kolorowe ciasto z marmoladą
Z cienkich wałeczków układamy wzór, podstawę późniejszej dekoracji.
Kolorowe ciasto z marmoladą
Ciasto w piekarniku lekko wyrośnie i pięknie się zarumieni.

Tagi:

tarta