Sposób przygotowania:
Kolorowe ciasto z marmoladą
Mąkę wysypujemy do dużej miski, dodajemy pokrojoną margarynę, cukier, jaja, żółtka, proszek do pieczenia oraz śmietanę (lub olej). Wszystkie składniki zagniatamy aż do powstania gładkiej i jednolitej masy ciasta. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Z jednej z połówek urywamy 1/3. Blachę smarujemy margaryną i oprószamy bułką tartą. Na spodzie układamy największy kawałek ciasta (czyli ta połowa całości). Smarujemy tą warstwę marmoladą i następnie precyzyjnie pokrywamy wszystko cieńszą warstwą ciasta (w tym celu używamy połowę ciasta uszczuploną o 1/3). Z pozostałego ciasta (oderwane wcześniej 1/3) rolujemy wałeczki i tworzymy na powierzchni ciasta szachownicę. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 - 50 minut. Gotowe ciasto studzimy a następnie dekorujemy lukrem, polewą i kolorowymi cukierkami. Smacznego!
darmiona