misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Kolorowe czółenka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

łodeczki z kremem i owocami;-)

Kolorowe czółenka

Składniki:

Kolorowe czółenka

 

  • CIASTO:
  • 20 dag mąki
  • 10 ag masła
  • 4 jajka
  • szklanka wody
  • szczypta soli
  • tłuszcz do formy
  • KREM:
  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • po 2 łyżki trzech różnych galaretek (wiśniowa, pomarańczowa, agrestowa)
  • DO DEKORACJI:
  • cząstki mandarynek
  • wiśnie z konfitury
  • zielone winogrono

 

Sposób przygotowania:

Kolorowe czółenka
Zagotować wodę z masłem i solą. Do wrzątku wsypać mąkę, dokładnie rozetrzeć aby nie było grudek, podgrzewać, mieszając, aż masa stanie się szklista. Zestawić masę z ognia, przestudzić i ucierać około 10 minut dodając po 1 jajku. Następnie wstawić do lodówki na godzinę, formę nasmarować tłuszczem i wyciskać szprycką wałeczki ciasta o wymiarach 2x7cm, zachowując między nimi odstęp około 5 cm. Wstawić do gorącego piekarnika 220stC i piec około 20minut na złoty kolor. Po wystudzeniu i ścięciu wierzchów czółenka napełnić kremami i ozdobić owocami. Przygotować kremy: galaretki, każdą oddzielnie rozpuścić w jak najmniejszej ilości wody i odstawić do ostygnięcia. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, podzielić na trzy części, każdą wymieszać z jedną galaretką.