Sposób przygotowania:
Kolorowe kotleciki serowo-ziemniaczane
Ziemniaki i marchewkę obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ziemniaki przecisnąć przez praskę, ostudzić. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle. Ser twarogowy włożyć do miski, zmiksować, wymieszać z zimnymi ziemniakami. Dodać utartą na tarce o dużych oczkach marchewkę, żółtko, cebulę, mąki, szczypiorek, przyprawić do smaku pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej, wymieszać. Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białka. Z masy formować okrągłe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z sosem pomidorowym, grzybowym lub pieczarkowym.