Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kolorowe kotleciki z papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kotleciki z papryką są bardzo smaczne i soczyste.

Kolorowe kotleciki z papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kolorowe kotleciki z papryką

 

  • 40 dag łopatki wieprzowej bez kości
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 bułki małej
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 1 białko
  • 3 łyżki posiekanego szczypioru
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka przyprawy do zup w płynie
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kolorowe kotleciki z papryką
Bułkę zamoczyć w wodzie, odcisnąć. Umyte mięso razem z bułką przepuścić przez maszynkę. Dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę i cebulę, posiekany szczypior, białko, zmiażdżony czosnek, przyprawy. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i rumienić na rozgrzanym oleju. Usmażone osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z dowolnym sosem, ziemniakami i surówką.
Kolorowe kotleciki z papryką
Do mielonego mięsa dodać przygotowane składniki
Kolorowe kotleciki z papryką
Wszystkie składniki razem z mięsem dokładnie wymieszać
Kolorowe kotleciki z papryką
Formować małe kotleciki i obtaczać w bułce tartej
Kolorowe kotleciki z papryką
Rumienić na rozgrzanym oleju usmażone osączyć z tłuszczu