Sposób przygotowania:
Leczo domowe
Przygotować niezbędne składniki na leczo. Fasolę namoczyć na kilkanaście godzin w letniej wodzie, następnie ugotować fasolę w tej samej wodzie, w której się moczyła. Z boczku odkroić skórę i kroimy boczek w kostkę, kiełbasę również kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Paprykę myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i usuwamy gniazda nasienne. Następnie paprykę i obraną kroimy w grubą kostkę, wrzucamy na patelnię i podsmażamy. Gdy cebula się zeszkli, kroimy w kostkę umytą cukinię w kostkę, w dalszej kolejności należy dodać fasolkę ugotowaną, boczek i kiełbasę.Dorzucamy pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką, dorzucamy listek i ziele, bazylię i oregano. Dusimy pod przykryciem ok. kilkanaście minut, w razie konieczności doprawiamy solą i ulubionymi ziołami.