Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kolorowe patisony z papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Patisony w zalewie to smaczny dodatek do obiadu lub sałatek. Można je wykorzystać całe lub pokroić i dodać do sałatki lub surówki.

Kolorowe patisony z papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kolorowe patisony z papryką

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kolorowe patisony z papryką
Paprykę sparzyć wrzącą wodą, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Patisony dokładnie umyć, osuszyć. Na dno każdego słoika włożyć kawałek gałązki kopru, ząbek czosnku, liść laurowy, pieprz, gorczycę i ziele angielskie. Wsypać patisony i paprykę. Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać cukier i sól, zagotować. Gorącą zalewą napełnić słoiki z patisonami, szczelnie zamknąć i pasteryzować przez 20 minut. Wyjąc z garnka i ułożyć do góry dnem, ostudzić. 
Kolorowe patisony z papryką
Paprykę sparzyć pokroić w kostkę patisony umyć i osuszyć
Kolorowe patisony z papryką
Na dno każdego słoika włożyć koper i przyprawy
Kolorowe patisony z papryką
Wsypacć patisony z papryką i zalać gorącą zalewą
Kolorowe patisony z papryką
Zapasteryzowane słoiki wyjąć z garnka i odwócić do góry dnem ostudzić