Sposób przygotowania:
Kolorowe pierniczki .
Miód rozpuścić z masłem i cukrem, zostawić do ostudzenia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do pierników, następnie przesiać i wymieszać na sucho z mielonymi orzechami i skórką pomarańczową do wymieszanych suchych składników dodać jajko i miód, zagnieść ciasto i schłodzić najlepiej przez całą noc w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować na 1 cm grubości i foremką wyciąć kształty ciastek. Piec około 15 min w temp. 180st. Po upieczeniu i ostudzeniu udekorować lukrem. Lukier: Białko z jajka ucierać z cukrem pudrem do odpowiedniej konsystencji, cukier dodajemy porcjami i ucieramy do uzyskania gładkiego, białego lukru. Gotowy lukier trzymamy w szczelnie zamkniętym pojemniku, doskonale nadaje się do barwienia, barwnikami spożywczymi.