żabka

żabka

Kucharz
[Przepisów: 8]

Kolorowe risotto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Risotto w kolorach włoskiej flagi ...

Kolorowe risotto

Składniki:

Kolorowe risotto

 

  • 400 g okrągłego ryżu
  • oliwa
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 l bulionu warzywnego (8 szklanek bulionu -może być z kostek)
  • 4 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 puszka groszku konserwowanego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 mini kostka knorr pietruszka
  • 1 puszka pomidorów pokrojonych, bez skórki
  • 2 ugotowane marchewki
  • papryka ostra, bazylia
  • 3 łyżki śmietany

Sposób przygotowania:

Kolorowe risotto
1.Pokrojony czosnek zeszklić na oliwie, dodać ryż i też go zeszklić. Zalać 2 szklankami bulionu i gotować stale mieszając, aż płyn odparuje. Ryż posolić, popieprzyć, dodać łyżeczkę czosnku i zalać 5 szklankami bulionu. Gotować 15 minut. 2.Groszek w zalewie w przełożyć do rondelka, dolać pół szklanki wody, dodać mini kostkę z pietruszką i koperek, całość gotować, aż woda odparuje. 3.Do trzeciego rondelka dodać puszkę pomidorów i pokrojone ugotowane marchewki, przyprawić papryką ostrą i bazylią, gotować aż płyn odparuje. 4. Ugotowany ryż podzielić na trzy części. Jedną dodać do groszku, drugą do pomidorów, do trzeciej dodać 3 łyżeczki czosnku. 5 Do każdej części ryżu dodać około 1/3 szklanki bulionu i dodać po łyżce śmietany, wymieszać wszystkie składniki i dotować 3-4 minuty, aż płyn odparuje.