Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Szaszłyki drobiowe z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Proste, kolorowe i smaczne szaszłyki z kurczaka, można podać je z ryżem, frytkami lub zestawem surówek.

Szaszłyki drobiowe z warzywami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szaszłyki drobiowe z warzywami

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • papryka żółta
  • papryka czerwona
  • kilka małych czerwonych cebulek
  • ok. szklanka pomidorków koktajlowych

 

  • marynata:
  • łyżka oleju
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka sosu pomidorowego z chilli
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do mięs

 

Sposób przygotowania:

Szaszłyki drobiowe z warzywami
Papryki pokroić w kwadraty usuwając uprzednio gniazda nasienne. Cebulki pokroić w krążki. Większe pomidorki pokroić na pół, a większe pozostawić w całości. Kurczaka umyć i pokroić w niedużą kostkę. Składniki wymieszać w miseczce i odstawić. Przygotować drewniane patyczki do szaszłyków i kolejno nadziewać – kurczaka – jeden kolor papryki – cebulę – pomidorka – kurczaka itd. aż do wyczerpania kawałków kurczaka. Z takiej ilości uzyskałam 8 szaszłyków. Przy pomocy pędzla posmarować szaszłyki marynatą. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Rozgrzać patelnię grillową i ułożyć szaszłyki – smażyć ok. 15 minut, co jakiś czas odwracać. Podawać np. z ryżem, gdy warzywa zmiękną, a kurczak przestanie być surowy.
Szaszłyki drobiowe z warzywami
Warzywa umyć i pokroić w mniejsze kawałki.
Szaszłyki drobiowe z warzywami
Na patyczki nadziać kurczaka oraz warzywa.
Szaszłyki drobiowe z warzywami
Szaszłyki posmarować marynatą i smażyć na patelni grillowej.