Książka Kucharska: Szaszłyki na grilla - 30 najlepszych przepisów

Kolorowe szaszłyki z sosem cebulowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kolorowe danie grillowe, którego smak wzmacnia sos cebulowy. Szaszłyki podałam z surówką i pieczywem.

Kolorowe szaszłyki z sosem cebulowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kolorowe szaszłyki z sosem cebulowym

 

Sposób przygotowania:

Kolorowe szaszłyki z sosem cebulowym
Patyczki do szaszłyków mocz w wodzie przez pół godziny. Pierś z kurczaka, umyj, osusz i pokrój w większą kostkę. Mięso przełóż do miski, natrzyj je słodką i ostrą papryką, ziołami prowansalskimi, oprósz solą i pieprzem. Mięso odstaw na co najmniej pół godziny. Papryki umyj i pokrój w kostkę. Pieczarki obierz. Na patyczki nakładaj na zmianę mięso, pieczarkę, pomidorka koktajlowego i kawałki papryki. Szaszłyki grilluj około 15 minut. Cebulę obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki. Przełóż ją do rondelka, zalej bulionem i powoli zagotuj. Dodaj przyprawy i zdejmij z ognia. Dodaj majonez, masło, dokładnie wymieszaj i gotowe. Szaszłyki podaj z sosem i surówką. Smacznego!
Kolorowe szaszłyki z sosem cebulowym
Mięso przełóż do miski, natrzyj je słodką i ostrą papryką, ziołami prowansalskimi, oprósz solą i pieprzem.
Kolorowe szaszłyki z sosem cebulowym
Mięso odstaw na co najmniej pół godziny. Papryki umyj i pokrój w kostkę
Kolorowe szaszłyki z sosem cebulowym
Na patyczki nakładaj na zmianę mięso, pieczarkę, pomidorka koktajlowego i kawałki papryki.
Kolorowe szaszłyki z sosem cebulowym
Dodaj majonez, masło, dokładnie wymieszaj i gotowe.