Sposób przygotowania:
Kolorowe szaszłyki w ziołowym cieście
Mięso kroimy w kostkę i mieszamy z przyprawą gyros i łyżeczką oliwy. Odstawiamy je na 30 minut. Z papryk usuwany gniazda nasienne i kroimy je w kostkę wielkości kostek mięsa. Pieczarki obieramy, a większe dzielimy na ćwiartki, Ogórki kroimy w kawałki. Na patyczki do szaszłyków (namoczone wcześniej w wodzie) nakładamy na przemian warzywa i mięso. Składniki nakładamy do 2/3 wysokości patyczka. Do miski wkładamy wszystkie składniki ciasta i miksujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Szaszłyki maczamy w cieście i smażymy na oleju na wolnym ogniu z każdej strony na rumiano. Podajemy na ciepło z ulubionym sosem np. tysiąca wysp. Życzę smacznego :) Uwaga: 1) Do szaszłyków można dodać również małe cebulki perłowe lub kawałki cebuli oraz pomidorki koktajlowe. Ogórka konserwowego można zastąpić kiszonym. 2) Do ciasta można dodać świeże zioła. 3) Szaszłyki smakują również świetnie na zimno. 4) Przepis na sos tysiąca wysp znajdziecie w mojej księdze.