Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Książka Kucharska: Szaszłyki na grilla - 30 najlepszych przepisów

Kolorowe szaszłyki w ziołowym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Osobom, które nie posiadają grilla, ale chciałyby również wczuć się w "grillową atmosferę" - polecam szaszłyki z patelni - pyszne i przygotujesz je w kilka minut, z tego co masz w lodówce

Kolorowe szaszłyki w ziołowym cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kolorowe szaszłyki w ziołowym cieście

 

  • 1 duża pierś z kurczaka,
  • 1-2 łyżeczki przyprawy do kurczaka,
  • 1/3 czerwonej papryki,
  • 1/3 żółtej papryki,
  • 4-5 pieczarek,
  • 2-3 ogórki konserwowe,
  • oliwa,
  • CIASTO:
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mąki,
  • 3/4 szklanki wody,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • 1/2 łyżeczki bazylii,
  • 1/2 łyżeczki oregano,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kolorowe szaszłyki w ziołowym cieście
Mięso kroimy w kostkę i mieszamy z przyprawą gyros i łyżeczką oliwy. Odstawiamy je na 30 minut. Z papryk usuwany gniazda nasienne i kroimy je w kostkę wielkości kostek mięsa. Pieczarki obieramy, a większe dzielimy na ćwiartki, Ogórki kroimy w kawałki. Na patyczki do szaszłyków (namoczone wcześniej w wodzie) nakładamy na przemian warzywa i mięso. Składniki nakładamy do 2/3 wysokości patyczka. Do miski wkładamy wszystkie składniki ciasta i miksujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Szaszłyki maczamy w cieście i smażymy na oleju na wolnym ogniu z każdej strony na rumiano. Podajemy na ciepło z ulubionym sosem np. tysiąca wysp. Życzę smacznego :) Uwaga: 1) Do szaszłyków można dodać również małe cebulki perłowe lub kawałki cebuli oraz pomidorki koktajlowe. Ogórka konserwowego można zastąpić kiszonym. 2) Do ciasta można dodać świeże zioła. 3) Szaszłyki smakują również świetnie na zimno. 4) Przepis na sos tysiąca wysp znajdziecie w mojej księdze.
Kolorowe szaszłyki w ziołowym cieście
Z papryk usuwany gniazda nasienne i kroimy je w kostkę wielkości kostek mięsa
Kolorowe szaszłyki w ziołowym cieście
Mięso kroimy w kostkę i mieszamy z przyprawą gyros i łyżeczką oliwy.
Kolorowe szaszłyki w ziołowym cieście
Na patyczki do szaszłyków (namoczone wcześniej w wodzie) nakładamy na przemian warzywa i mięso.
Kolorowe szaszłyki w ziołowym cieście
Szaszłyki maczamy w cieście i smażymy na oleju na wolnym ogniu z każdej strony na rumiano.