cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Kolorowy bukiet surówek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczny,kolorowy,pełen witamin dodatek do dań mięsnych

Kolorowy bukiet surówek Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kolorowy bukiet surówek

 

  • 1/4 główki kapusty czerwonej
  • 1/4 główki kapusty białej
  • 3-4 małe marchewki
  • 1/2 małej cebuli
  • kawałek pora
  • 4 jabłka
  • po 1 łyżce krojonych orzechów, suszonych ślwek i rodzynek /lub żurawiny/
  • sok z 1 cytryny
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka startego chrzanu

Sposób przygotowania:

Kolorowy bukiet surówek
Warzywa i jabłka dokładnie umyć i obrać. Wymieszać oliwę z sokiem z cytryny tworząc sos o konsystencji gładkiej emulsji, doprawić do smaku solą i cukrem podzielić na 3 części. Kapustę białą i czerwoną dokładnie umyć i zetrzeć osobno na grubej tarce .Do każdej wetrzeć po jednym jabłku, przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, polać sosem sałatkowym . Do kapusty czerwonej dodać pokrojoną drobno cebulę, suszone śliwki, a do kapusty białej pora pokrojonego w cienkie półkrążki, rodzynki , zieloną pietruszkę i wymieszać. Marchew zetrzeć na tarce z małymi oczkami, podobnie jabłko/lub 2/, skropić sokiem z cytryny. Można dodać1 łyżeczkę startego chrzanu. Dodać szczyptę soli,cukru do smaku , pokrojone orzechy i sos. Wymieszać. Gotowe surówki wyłożyć na półmisek. Przygotować na krótko przed spożyciem. Każdą z tych surówek można przygotować w Thermomiksiewrzucając osobno wszystkie składniki przeznaczone na daną surówkę /oprócz bakalii/.Surówki są gotowe w ciągu kilku minut.Takim sposobem możemy zaoszczędzić wiele czasu.
Kolorowy bukiet surówek
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i obrać.
Kolorowy bukiet surówek
Wycisnąć sok z cytryny i połączyć z oliwą jabłka zetrzeć na grubej tarce.