Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Kolorowy omlet ze szpinakiem i gorgonzol

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny omlet dla miłośników sera pleśniowego :)

Kolorowy omlet ze szpinakiem i gorgonzol Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kolorowy omlet ze szpinakiem i gorgonzol

 

  • 10-15 dag mrożonego szpinaku
  • 1-2 duże ząbki czosnku
  • 3 żółte pomidorki cherry
  • 3 czerwone pomidorki cherry
  • 3 czarne pomidorki cherry
  • 5 dag gorgonzoli
  • 5 jajek
  • sól
  • pieprz
  • masło

Sposób przygotowania:

Kolorowy omlet ze szpinakiem i gorgonzol
Gorgonzolę kroimy w drobną kostkę. Szpinak rozmrażamy, dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy 2-3 minuty, doprawiamy solą, studzimy. Pomidorki myjemy, kroimy w cienkie talarki. Jajka dokładnie miksujemy. Na patelni do naleśników rozgrzewamy niewielką ilość masła, wlewamy połowę ubitych jajek i układamy połowę szpinaku, pokrojonych pomidorków oraz sera. Przykrywamy pokrywką i smażymy do czasu aż jajka się zetną, a ser rozpuści. Doprawiamy solą i pieprzem, ściągamy na talerz, a z pozostałych składników przygotowujemy drugi omlet.
Kolorowy omlet ze szpinakiem i gorgonzol
Jajka dokładnie miksujemy. Na patelni do naleśników rozgrzewamy niewielką ilość masła, wlewamy połowę ubitych jajek i układamy połowę szpinaku
Kolorowy omlet ze szpinakiem i gorgonzol
układamy połowę szpinaku, pokrojonych pomidorków oraz sera. Przykrywamy pokrywką i smażymy do czasu aż jajka się zetną.