lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Kolorowy urwis

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dziś szybkie ciacho, takie aby wszystkim smakowało. Nazwalam je urwis bo opornie szło. Nie chciało ze mną współpracować więc i nazwa pasuje jak ulał.

Kolorowy urwis Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kolorowy urwis

Składniki:

  • Składniki:
  • jaja 4 szt (m)
  • mąka pszenna 6 łyżek
  • cukier 1 łyżka

 

  • Masa:
  • śmietana 36% 400 ml
  • galaretka czerwona 1 szt

 

  • Dodatkowo:
  • galaretka zielona
  • galaretka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Kolorowy urwis

Wykonanie:

1. Ubijamy jaja z cukrem na puch( masa nam się podwaja). Kiedy jest wystarczająco ubite dodajemy przesianą mąkę( przesiewam nad ubitymi jajami) i delikatnie mieszamy łopatka silikonową w jedna stronę.

Formę prostokątną smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto biszkoptowe i wyrównujemy łopatką.Pieczemy w nagrzanym piecu 170 stopni 25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt, ściągamy papier i zostawiamy do ostudzenia.

Formę wykładamy folia aluminiowa i wkładamy ostudzony biszkopt.

2. Do szklanki wsypujemy czerwoną galaretkę i zalewamy po sam koniec wodą gorącą i rozpuszczamy.

Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy ostudzoną i lekko tężejącą galaretkę ubijamy chwilkę. Przekładamy-na biszkopt i do lodówki by stężała.

Pozostałe dwa kolory galaretkę zalewamy wodą( do szklanek) ,rozpuszczamy studzimy i do lodówki aby nam zastyga.

Po zastygnięciu kroimy w drobną kostkę i posypujemy na tężejącą śmietanę. Pychaaa.

Kolorowy urwis
Ubijamy jaja z cukrem na puch( masa nam się podwaja). Kiedy jest wystarczająco ubite dodajemy przesianą mąkę( przesiewam nad ubitymi jajami) i delikatnie mieszamy łopatka silikonową w jedna stronę.
Kolorowy urwis
Formę prostokątną smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia.
Kolorowy urwis
Do szklanki wsypujemy czerwoną galaretkę i zalewamy po sam koniec wodą gorącą i rozpuszczamy.
Kolorowy urwis
Pozostałe dwa kolory galaretkę zalewamy wodą( do szklanek) ,rozpuszczamy studzimy i do lodówki aby nam zastyga.