Sposób przygotowania:
Koluch
Kilka słów o tych rybach. Koluchy inaczej sumik karłowaty są smacznymi rybami, które mają bardzo mało ości, łusek. Zarówno te małe jak i duże osobniki są bardzo smaczne. Ogólnie ryba nie należy do tych dużych, nawet te dojrzałe osobniki. OCzyszczanie ryby -trzeba uważać. Przy ich oczyszczaniu należy uważać gdyż mają twarde i piłowate kolce. Oczyszczanie: 1 głuszymy rybę, 2 odcinamy tyko głowę z 2 kolcami, 3 wycinamy kolec górny 4 wyjmujemy wnętrzności Następnie rybę płuczemy dokładnie pod wodą, kroimy ją na mniejsze kawałki. Ryba ma mało ości. Nasączamy ją w jajku, w którym wymieszaliśmy przyprawy. Dalszym etapem jest panierka . panierujemy w mące i smażymy na oleju, często przewracając. Smażymy na rumiany kolor.