anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Kompot na zimę ze śliwek i aronii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Nie przecierałam owoców, a i tak kompot jest bardzo gęsty, można go rozcieńczyć jak sok przegotowaną lub mineralną wodą.

Kompot na zimę ze śliwek i aronii Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kompot na zimę ze śliwek i aronii

 

 

Sposób przygotowania:

Kompot na zimę ze śliwek i aronii
Umyte i pozbawione pestek śliwki przekładam do dużego garnka. Wlewam wodę i pod przykryciem doprowadzam do wrzenia. Dodaję mielony cynamon i gotuję, aż owoce się rozgotują. Garnek zdejmuję z ognia i odstawiam do przestygnięcia w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc. Następnego dnia kompot przecedzam na dość gęstym sitku. Jeśli ktoś lubi bardziej zawiesiste kompoty, to owoce można przetrzeć przez sito. Do małego rondelka wlewam 3 szklanki przecedzonego kompotu, dodaję cukier, mieszam i zagotowuję. Gdy cukier się rozpuści zawartość rondelka łączę z pozostałym kompotem. Mieszam i rozlewam do butelek lub słoików. Zakręcam i pasteryzuję w garnku z wodą 5 minut. Zostawiam w garnku pod przykryciem do ostygnięcia, a następnie przenoszę do piwnicy.
Kompot na zimę ze śliwek i aronii
Umyte i pozbawione pestek śliwki przekładam do dużego garnka.
Kompot na zimę ze śliwek i aronii
Dodaję mielony cynamon i gotuję, aż owoce się rozgotują.
Kompot na zimę ze śliwek i aronii
Rozlewam do butelek lub słoików. Zakręcam i pasteryzuję w garnku z wodą 5 minut.

Tagi:

śliwki