Sposób przygotowania:
Kompot na zimę ze śliwek i aronii
Umyte i pozbawione pestek śliwki przekładam do dużego garnka. Wlewam wodę i pod przykryciem doprowadzam do wrzenia. Dodaję mielony cynamon i gotuję, aż owoce się rozgotują. Garnek zdejmuję z ognia i odstawiam do przestygnięcia w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc. Następnego dnia kompot przecedzam na dość gęstym sitku. Jeśli ktoś lubi bardziej zawiesiste kompoty, to owoce można przetrzeć przez sito. Do małego rondelka wlewam 3 szklanki przecedzonego kompotu, dodaję cukier, mieszam i zagotowuję. Gdy cukier się rozpuści zawartość rondelka łączę z pozostałym kompotem. Mieszam i rozlewam do butelek lub słoików. Zakręcam i pasteryzuję w garnku z wodą 5 minut. Zostawiam w garnku pod przykryciem do ostygnięcia, a następnie przenoszę do piwnicy.