monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Kompot z czerwonych owoców

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Nic tak nie orzeźwia w upalny dzień jak kompot z kwaśnych owoców z kostkami lodu:) a na dodatek pozwala zagospodarować nadmiar owoców:)

Kompot z czerwonych owoców Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kompot z czerwonych owoców

 

  • 250 g mrożonych owoców leśnych
  • 270 g wiśni (świeżych)
  • 1/2 cytryny
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2,5 litra przefiltrowanej wody

 

Sposób przygotowania:

Kompot z czerwonych owoców
Wiśnie umyć i osuszyć ( nie ma potrzeby drylować). Przełożyć do garnka. Dodać owoce leśne ( nie rozmrażać), wsypać cukier i dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny. Wlać wodę i postawić na ogień. Zagotować. Gdy będzie zbierać się piana zbierać ją siteczkiem. Gotować do miękkości owoców. Odstawić z ognia i ochłodzić ( można do zlewu wlać bardzo zimną wodą i wstawić garnek z kompotem aby szybciej ostygł). Podawać z kostkami lodu. Smacznego!
Kompot z czerwonych owoców
do owców dodać cukier i sok z cytryny wlać wodę