pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Kompot z suszu z dodatkiem drożdży

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dzięki dodatkowi drożdży jest on orzeźwiający, lekko gazowany.

Kompot z suszu z dodatkiem drożdży Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kompot z suszu z dodatkiem drożdży

 

  • suszone gruszki odmiana bergamotki 4 garście
  • suszone jabłka odmiana kronselska 4 garście
  • woda źródlana 10 litrów
  • drożdże 1/3 opakowania
  • cukier 50 dag

Sposób przygotowania:

Kompot z suszu z dodatkiem drożdży
Do 5-litrowego garnka wsypuję suszone owoce – gruszki bergamotki całe oraz jabłka kronselski plasterki (dodam, że garście są „porządne”). Zalewam zimną wodą i gotuję na małym ogniu przez 2 godziny. Staram się uzyskać esencjonalny roztwór, który przelewam do 10 litrowego wiaderka. Resztę wody uzupełniam wrzątkiem. Mieszam i kompot wystudzam do temperatury dwudziestu paru stopni. Następnie dodaję drożdże roztarte z łyżeczką cukru i odrobioną ciepłego kompotu. Mieszam, a kompot odstawiam na noc w chłodne miejsce. Kompot jest gotowy do picia następnego dnia.
Kompot z suszu z dodatkiem drożdży
Do kompotu będa potrzebne suszone jabłka i gruszki
Kompot z suszu z dodatkiem drożdży
Zalewam je chłodną wodą i gotuję na bardzo małym ogniu
Kompot z suszu z dodatkiem drożdży
Drożdże rozrabiam z cukrem i odrobiną wystudzonego kompotu
Kompot z suszu z dodatkiem drożdży
Ugotowany kompot rozrzedzam wodą po czym dodaje drożdże