2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Konfitura jeżynowo-borówkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Uwielbiam zapach lasu i konfitury jeżynowo-borówkowej zamkniętej w słoiczkach, to namiastka lata zimą...pyszna!

Konfitura jeżynowo-borówkowa

Składniki:

Konfitura jeżynowo-borówkowa

 

Sposób przygotowania:

Konfitura jeżynowo-borówkowa

ETAP 1:

Konfitura jeżynowo-borówkowa
jezyny z borówką i sokiem z cytryny zagotowujemy

Jeżyny z borówką płuczemy, wsypujemy do rondla ,dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, oraz wydrążone ziarenka z wanilii, doprowadzamy do wrzenia,

ETAP 2:

Konfitura jeżynowo-borówkowa
owoce zasypujemy cukrem gotujemy 4-5 minut

następnie wsypujemy cukier trzcinowy żelujący, gotujemy mieszając 4-5 minut,

ETAP 3:

Konfitura jeżynowo-borówkowa
gotową konfiturę rozlewamy do słoiczków zakrecamy

gotową konfiturę rozlewamy do czystych wyparzonych słoiczków, zakręcamy , okręcamy w gruby koc, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Idealna do gofrów, ciast, naleśników.