misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Słodkie przetwory Michaeli

Konfitura morelowa z migdałami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Nietypowa konfitura morelowa doskonała do ciast i chandrę...

Konfitura morelowa z migdałami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Konfitura morelowa z migdałami

 

  • 950 g moreli bez pestek
  • Żelfix 3:1
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 350 g cukru
  • 50 g migdałów w płatkach

 

Sposób przygotowania:

Konfitura morelowa z migdałami
Morele kroimy w kostkę i przekładamy do szerokiego garnka. Dodajemy połowę wina oraz żelfix, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy cukier i ponownie doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając, zmniejszamy ogień i gotujemy 3 minuty. Pod koniec gotowania wlewamy resztę wina, mieszamy i dodajemy migdały. Gotujemy kilka sekund ciągle mieszając. Gotową konfiturę przekładamy do słoików typu twist-off, zakręcamy i odwracamy na 15 minut do góry dnem. Po tym czasie odwracamy słoiki i pozostawiamy do wystygnięcia.

SMACZNEGO!
Konfitura morelowa z migdałami
pokrojone morele z czerwonym winem i żelfixem...
Konfitura morelowa z migdałami
ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia konfiturę i wsypujemy cukier....
Konfitura morelowa z migdałami
pod koniec gotowania wsypujemy płatki migdałowe....
Konfitura morelowa z migdałami
gorącą konfiturę przekładamy do słoików i zakręcamy, słoiki odwracamy do góry dnem...

Tagi:

beza bezy