Sposób przygotowania:
Koper włoski z mozzarellą w pomidorach
Koper obrać, usunąć stwardniałe części. Przekroić na ćwiartki i ugotować w dużej ilości osolonej wody /ok.10 min/. Przełożyć na sitko do odsączenia i przestudzenia. Rozgrzać oliwę , dodać pomidory /pokrojone/ wraz z zalewą, listki laurowe, doprawić solą, pieprzem i gotować ok.5 -6 min /wyjąć listki/. Naczynie żaroodporne nasmarować masłem. Mozzarellę pokruszyć na drobne kawałki. Układać warstwami : ugotowany koper , sos pomidorowy, mozzarellę , posypać startym parmezanem i suszonym koperkiem. Warstwę końcową powinien stanowić sos,mozzarella i starty parmezan.Ułożyć kawałeczki masła. Przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st.C na ok.20 min. Wierzch powinien być lekko przyrumieniony. Podawać z pieczywem.