miszelka golonka

miszelka golonka

Szef Kuchni
[Przepisów: 32]

Koperkowo- śmietanowy kurczak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Miękkie mięso w kremowym koperkowym sosie.

Koperkowo- śmietanowy kurczak

Składniki:

Koperkowo- śmietanowy kurczak

 

  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 250 ml śmietany słodkiej 18 %
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka koperku pokrojonego świeżego lub suszonego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Koperkowo- śmietanowy kurczak
Mięso pokroić w grube paski. W głębokiej patelni rozgrzać masło z olejem. Podsmażyć mięso ze wszystkich stron przez około 10 minut. W wodzie rozpuścić mąkę. Do mięsa dodać śmietankę. Zagotować i dodać zawiesinę z mąki i wody. Zagotować mieszając sos. Na końcu dodać koperek i doprawić do smaku. Smacznego!