Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Koperkowy kotlet schabowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Mięciutkie kotlety schabowe z nuta koperku w kruchej panierce to pomysł na obiad nie tylko od święta. Polecam dla całej rodziny.

Koperkowy kotlet schabowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Koperkowy kotlet schabowy

 

  • 4 plastry schabu bez kości
  • 4 łyżeczki koperku (może być świeży lub suszony)
  • 2 duże lub 3 małe jajka
  • 100/150 ml mleka 2%
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Koperkowy kotlet schabowy
Schab myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem jak i koperkiem, rozklepujemy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko , doprawiamy solą i pieprzem – roztrzepujemy. Wkładamy kotlety i odstawiamy na minimum 30 minut. Następnie kotlety panierujemy w bułce tartej. Smażymy na na rozgrzanym oleju na złoto z dwóch stron.
Koperkowy kotlet schabowy
kotlet oprószamy solą i pieprzem posypujemy koperkiem i rozklepujemy
Koperkowy kotlet schabowy
do miski wbijamy jajka dodajemy mleko i przyprawy roztrzepujemy
Koperkowy kotlet schabowy
schab wkładamy do mleka z jajkami i odstawiamy
Koperkowy kotlet schabowy
schab panierujemy w bułce tartej i smażmy