Sposób przygotowania:
Schabowy z warzywami i grzybkami moon
Postanowiłam poeksperymentować z tradycyjnym polskim schabowym i sosem sojowym Tao Tao. Najpierw przygotowujemy klasyczne kotlety. Rozbijamy na bardzo cienkie płaty i marynujemy przez noc w soli, pieprzu i oliwie. Następnego dnia obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy. W międzyczasie na drugiej patelni dusimy około 200 gram warzywnej mieszanki chińskiej z dodatkiem grzybków moon. Dusimy z dodatkiem około szklanki wody. Po 10 minutach dodajemy 4 łyżki sosu sojowego Tao Tao a także przyprawy takie jak: imbir, chili i czosnek. Ponieważ sos zawiera już sól, nie musimy już jej dodawać. Usmażone kotlety schabowe polewamy powstałym sosem i posypujemy dookoła warzywami. Sos doskonale podkreśla smak mięsa schabowego. Można podawać z ryżem lub ziemniakami.
Niuniaczka
Niuniaczka
Zapomniałam dodać, że uwielbiam grzybki moon;-)