Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Kurczak faszerowany ciecierzycą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pięknie nafaszerowana pierś z kurczaka nie tylko cieszy oczy, ale też podniebienia. Zachęcam do wykorzystywania ciecierzycy w farszu.

Kurczak faszerowany ciecierzycą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak faszerowany ciecierzycą

 

 

  • Przyprawa:
  • łyżka oliwy
  • łyżka suszonych pomidorów (przyprawy)
  • łyżka papryki słodkiej
  • łyżka oregano
  • szcz soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Kurczak faszerowany ciecierzycą
Ciecierzycę zalewamy wodą, zostawiamy na noc. Następnego dnia odlewamy wodę i gotujemy w nowej do miękkości. W kurczaku nacinamy kieszonkę zaczynając od najgrubszej części. Przyprawy mieszamy ze sobą w miseczce razem z oliwą. Nacieramy nią kurczaka. Ugotowaną ciecierzycę przekładamy do miseczki, dodajemy pomidory i ser. Blenderujemy na gładką masę. faszerujemy nią pierś, na wierzchu kładziemy dwa plasterki sera. Pieczemy 30 m. w 200 st.
Kurczak faszerowany ciecierzycą
Przygotowujemy ciecierzycę w wodzie przez noc
Kurczak faszerowany ciecierzycą
Nacinamy kurczaka i smarujemy przyprawami
Kurczak faszerowany ciecierzycą
Faszerujemy kurczaka nadzieniem z ciecierzycy
Kurczak faszerowany ciecierzycą
Na kurczaku układamy ser i całość zapiekamy