evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Książka Kucharska: 20 przepisów na opieńki

Koperty z farszem opieńkowo-jajecznym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Smakują wręcz rewelacyjnie. Polecam jako pomysł na przykład na obiad.

Koperty z farszem opieńkowo-jajecznym

Składniki:

Koperty z farszem opieńkowo-jajecznym

 

  • 300g opieńki (już po obgotowaniu)
  • 4 jajka
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyzka oliwa
  • sól,pieprz wg.uznania
  • olej do smażenia

 

  • Na naleśniki:

 

  • 250 ml mleko 2%
  • 1 i 1/2 szklanka mąki - można więcej jak ciasto za rzadkie
  • 2 jajka
  • pół lyżeczki soli
  • 1 duża łyżka oleju
  • 1 szklanka woda minerana (średnio gazowana)

Sposób przygotowania:

Koperty z farszem opieńkowo-jajecznym
Obgotowane i odsączone na durszlaku opieńki kroimy w kosteczkę. Cebulę siekamy.Na rozgrzaną patelnie wkładamy grzyby i cebulę.Smażymy ciągle mieszając około 15 minut i przekładamy do miski.Jajka gotujemy na twardo-obieramy ze skorupek i siekamy dość drobno,następnie dodajemy do grzybów.Wlewamy łyżkę oliwy doprawiamy pieprzem,solą i mieszamy.Na usmażone nalesniki wykładamy porcję farszu, zawijamy w kopertę i smazymy na patelni z obu stron na złoty kolor. Możemy podać z czerwonym barszczykiem.