kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Kopytka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Danie które każdy z nas lubi :)

Kopytka

Składniki:

Kopytka

 

Sposób przygotowania:

Kopytka
Gotujemy ziemniaki w nieosolonej wodzie. Odcedzamy. studzimy po czym mielimy w maszynce na jednolitą masę.
Dodajemy do ziemniaków 1 jajko i zagęszczamy mąką. Masa musi być bardzo gęsta, pulchna i nie może się rozłazić.
Urywamy po kawałku z masy, formujemy wałek o grubości 2 cm. spłaszczamy go lekko i kroimy w poprzek na kształt rombów.
Powtarzamy to póki nie uformujemy całej masy.
W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Kiedy bedzie wrzała wrzucamy nasze kopytka tak by nie przerywać jej wrzenia. Mieszamy aby nie przywarły do dna.
Od momentu aż wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze około 2-3 minuty i odcedzamy. Przelewamy je zimną wodą.
Na patelni topimy masełko.
Podajemy kopytka polane masełkiem i posypane cukrem lub jeśli ktoś woli z pieczonym mięsem i sosem :)
Smacznego.