belerini

belerini

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 156]

Kopytka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo pyszne na prawdę polecam.

Kopytka

Składniki:

Kopytka

 

Sposób przygotowania:

Kopytka
Ziemniaki ugotować. Jeszcze ciepłe zemleć lub przecisnąć przez praskę. Przestudzone ziemniaki przełożyć na posypaną mąką stolnicę, dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną i jajka. Ciasto zagnieść szybko i dokładnie. Gdyby było zbyt rzadkie, dosypać trochę mąki. Z wyrobionego ciasta uformować 4 wałeczki o średnicy 2 cm. lekko je spłaszczyć pokroić na skośne kluski o długości 4 cm. Kopytka wrzucać do dużej ilości osolonego wrzątku, gotować 2 minuty od wypłynięcia.