Sposób przygotowania:
Kopytka
Ziemniaki obrać ze skórki, ugotować w osolonej wodzie. Ostudzone przecisnąć przez praskę, dodać do tego mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajko, zagnieść ciasto, podzielić je na części.
Z ciasta uformować rulonik, pokroić go na kawałki (ok. 2 cm).
Kopytka wrzucać na wrzącą wodę z dodatkiem soli, gotować aż wypłyną na wierzch.
Podawać polane stopionym masełkiem.
Na słodko można podawać posypane cukrem kryształem. Kopytka świetnie smakują również z sosem pieczarkowym i surówką z kiszonej kapusty.
Z ciasta uformować rulonik, pokroić go na kawałki (ok. 2 cm).
Kopytka wrzucać na wrzącą wodę z dodatkiem soli, gotować aż wypłyną na wierzch.
Podawać polane stopionym masełkiem.
Na słodko można podawać posypane cukrem kryształem. Kopytka świetnie smakują również z sosem pieczarkowym i surówką z kiszonej kapusty.