Kopytka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

polecam;-))))

Kopytka

Składniki:

Kopytka

 

 

Sposób przygotowania:

Kopytka
Ziemniaki wyszorować, zalać wrzątkiem, gotować w „mundurkach” przez 20 minut, odcedzić, obrać ze skórki i zemleć lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Ziemniaki zagnieść z mąką, jajkami i szczyptą soli. Wyłożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Uformować z ciasta wałeczki o średnicy 2 cm, pokroić je ukośnie na kawałki długości 4 cm. Zagotować 2 litry wody, osolić, dodać masło, wkładać partiami kluski, zamieszać, gotować 3-5 minut od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię, odcedzić i podawać polane masłem jako dodatek do mięsa lub z bułką tartą przesmażoną na maśle. Kopytka po ugotowaniu można odsmażyć na maśle lub podpiec w piekarniku