luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Kopytka marchewkowe z gulaszem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wspaniałe połączenie kopytek z marchewką , która pięknie zabarwia kopytka na złoty kolor ale nie zmienia ich smaku i gulaszem mięsnym daje nam przepyszny obiad.

Kopytka marchewkowe z gulaszem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kopytka marchewkowe z gulaszem

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kopytka marchewkowe z gulaszem
Ziemniaki ugotowane najlepiej dzień wcześniej, lub dobrze wystudzone, zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa, dodałam sól ,pieprz, jajko oraz startą marchew i dokładnie wymieszałam. Następnie dodałam mąkę pszenną oraz kaszę manną i zagniotłam ciasto. Podzieliłam na dwie części i z każdej z nich zrobiłam wałeczki, które lekko spłaszczyłam i pokroiłam w romby. W dużym garnku zagotowałam wodę z odrobina soli i wrzucałam partiami oraz gotowałam kopytka pod przykryciem przez około 3-4 min, od wypłynięcia. Wyłowiłam, zahartowałam zimną wodą i odstawiałam . Mięso pokroiłam w paski, podsmażyłam na rumiano z każdej strony na gorącym tłuszczu, dodałam posiekaną cebulę i dusiła, od czasu do czasu mieszając.Podlałam wywarem, dodałam ziele angielskie i liść laurowy i dusiłam, aż mięso zmięknie. Następnie dodałam osączoną kukurydzę, doprawiłam koncentratem, sola i pieprzem i zagotowałam. Mąkę wymieszałam ze śmietaną i zaprawiłam gulasz. Na talerze nałożyłam kopytka i polałam gulaszem. 
Kopytka marchewkowe z gulaszem
Pokrojone w romby i gotowe do gotowania we wrzątku.