Sposób przygotowania:
Kopytka marchewkowe z gulaszem
Ziemniaki ugotowane najlepiej dzień wcześniej, lub dobrze wystudzone, zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa, dodałam sól ,pieprz, jajko oraz startą marchew i dokładnie wymieszałam. Następnie dodałam mąkę pszenną oraz kaszę manną i zagniotłam ciasto. Podzieliłam na dwie części i z każdej z nich zrobiłam wałeczki, które lekko spłaszczyłam i pokroiłam w romby. W dużym garnku zagotowałam wodę z odrobina soli i wrzucałam partiami oraz gotowałam kopytka pod przykryciem przez około 3-4 min, od wypłynięcia. Wyłowiłam, zahartowałam zimną wodą i odstawiałam . Mięso pokroiłam w paski, podsmażyłam na rumiano z każdej strony na gorącym tłuszczu, dodałam posiekaną cebulę i dusiła, od czasu do czasu mieszając.Podlałam wywarem, dodałam ziele angielskie i liść laurowy i dusiłam, aż mięso zmięknie. Następnie dodałam osączoną kukurydzę, doprawiłam koncentratem, sola i pieprzem i zagotowałam. Mąkę wymieszałam ze śmietaną i zaprawiłam gulasz. Na talerze nałożyłam kopytka i polałam gulaszem.
bajtek
luna76
Ja zawsze dodaję kasze manną do kopytek, ciasto jest bardziej zwarte i nie rozpada się podczas gotowania :) Polecam :)