Sposób przygotowania:
Ryba w sosie śmietanowym ze szparagamiETAP 1:
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki. Szparagi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez ok. 3 min.
ETAP 2:
Szparagi odcedzamy i kroimy na kawałki.
ETAP 3:
Przygotowujemy sos. W rondelku rozpuszczamy masło, smażymy na nim mąkę.
Wlewamy śmietanę i mleko, dodajemy szparagi, sól i pieprz, podgrzewamy do uzyskania optymalnej konsystencji. Dodajemy posiekany koperek.
ETAP 4:
Filety rybne przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem cytrynowym i odrobiną ostrej papryki mielonej, rybę skrapiamy sokiem z cytryny.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, smażymy na nim filety z obu stron.
Rybę podajemy z sosem i ulubionymi dodatkami.