eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Sos ogórkowo śmietanowy Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam sos ze swojskich ogórków kiszonych i czosnku kiszonego. Do sosu dodałam śmietanę kremówkę.

Sos ogórkowo śmietanowy Eli

Składniki:

Sos ogórkowo śmietanowy Eli

warzywa

  • 600 g swojskich kiszonych ogórków
  • 1 główka kiszonego czosnku z kiszenia ogórków
  • 1 cebula

pozostałe składniki

przyprawy

Sposób przygotowania:

Sos ogórkowo śmietanowy Eli

przygotowanie składników

Sos ogórkowo śmietanowy Eli
Obraną z łupinek cebolę pokroić w drobną kostkę.

Cebulę obrać z łupinek i drobno pokroić.

przygotowanie składników cd

Sos ogórkowo śmietanowy Eli
Posiekać ząbki czosnku kiszone z ogórkami.

Ukiszone ząbki czosnku z kiszenia ogórków posiekać.

przygotowanie składników cd

Sos ogórkowo śmietanowy Eli
Ogórki kiszone ze skórką pokroić w kostkę.

Ogórki kiszone pokroić w kostkę razem ze skórką.

przygotowanie sosu

Sos ogórkowo śmietanowy Eli
Na rozgrzanym oleju obsmażyć cebulę i czosnek.

W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek i smażyć razem przez 5 minut.

przygotowanie sosu cd

Sos ogórkowo śmietanowy Eli

Do cebuli i czosnku dodać ogórki i smażyć razem przez 10 minut. Do ogórków wlać kwas z kiszenia i dodać tyle wody żeby ogórki były przykryte. Gotować aż ogórki będą miękkie.

przygotowanie sosu cd

Sos ogórkowo śmietanowy Eli

Sos zmiksować. Do śmietany dodać mąkę i wlać do sosu. Gotować, aż sos zgęstnieje. Sos podawać w sosjerce.

Smacznego!