Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Łosoś z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Łosoś lubi połączenia z owocami. Najczęściej łączę go z pomarańczami, ale tym razem wykorzystałam połączenie ryby z wiśniami.

Łosoś z wiśniami

Składniki:

Łosoś z wiśniami

 

Sposób przygotowania:

Łosoś z wiśniami

ETAP 1:

Łosoś z wiśniami
Łososia przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny

Łososia opłukujemy, osuszamy, zdejmujemy skórkę, usuwamy ości. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem.

ETAP 2:

Łosoś z wiśniami
Łososia układamy na folii aluminiowej, wykładamy wiśnie

Wiśnie myjemy i drylujemy. 12 sztuk wiśni odkładamy na bok, z pozostałych wyciskamy sok.

Oliwę i sos sojowy mieszamy w proporcji 1:1, dodajemy sok z wiśni, łososia wkładamy do uzyskanej marynaty i odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.

Następnie kawałki ryby wyjmujemy z marynaty, układamy na kawałkach folii aluminiowej.

Na łososiu układamy wydrylowane wiśnie, rybę szczelnie owijamy folią. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 20 minut.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.


Tagi:

danie ryba