Sposób przygotowania:
Łosoś z wiśniamiETAP 1:
Łososia opłukujemy, osuszamy, zdejmujemy skórkę, usuwamy ości. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem.
ETAP 2:
Wiśnie myjemy i drylujemy. 12 sztuk wiśni odkładamy na bok, z pozostałych wyciskamy sok.
Oliwę i sos sojowy mieszamy w proporcji 1:1, dodajemy sok z wiśni, łososia wkładamy do uzyskanej marynaty i odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.
Następnie kawałki ryby wyjmujemy z marynaty, układamy na kawałkach folii aluminiowej.
Na łososiu układamy wydrylowane wiśnie, rybę szczelnie owijamy folią. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 20 minut.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.