buciol78

buciol78

Szef Kuchni
[Przepisów: 71]

Kopytka leniwe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Słodki obiadek dla naszych niejadków.Polecam.

Kopytka leniwe

Składniki:

Kopytka leniwe

 

 

Sposób przygotowania:

Kopytka leniwe
Ziemniaki obieramy,płuczemy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.Odcedzamy,studzimy i przeciskamy dwukrotnie przez praskę razem z serem twarogowym,dodajemy jajka i mąkę szybko wyrabiamy rękoma na jednolite ciasto,dzielimy na cztery równe części.Z każdej kulamy wałek,spłaszczamy delikatnie,kroimy ukośne kluski,wrzucamy natychmiast do gotującej się osolonej wody.Gotujemy ok.10 minut od wypłynięcia na średnim ogniu.Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową,dzielimy na porcje.Na patelni roztapiamy masło dodajemy bułkę tartą,lekko rumienimy i polewamy kluski.Posypujemy cukrem do smaku.Można też posypać cynamonem lub polać miodem