iza.k

iza.k

Szef Kuchni
[Przepisów: 33]

Kopytka obsmażane w bułce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne kopytka obsmażone w bułce.

Kopytka obsmażane w bułce Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kopytka obsmażane w bułce

 

Sposób przygotowania:

Kopytka obsmażane w bułce
Ziemniaki przeciskamy przez wyciskarkę do ziemniaków albo przez maszynkę do mielenia tak aby nie było żadnych grudek. Do przemielonych ziemniaków dodajemy mąkę i jajko i zagniatamy produkty na gładkie, zwarte ciasto. Stolnicę wysypujemy mąką a następnie bierzemy kawałek ciasta i rolujemy go na stolnicy w wałeczki i tak z całym ciastem. Następnie ostrym nożem kroimy trapezy z wałeczków. Do gotującej posolonej wody wrzucamy kopytka i gotujemy aż wypłyną na wierzch. Gotowe kopytka wyławiamy z wody. Bułeczkę podrumieniamy na patelni i dodajemy masło, następnie wrzucamy porcję kopytek i smażymy. Kopytka mogą być dłużej smażone wtedy będą mieć chrupiącą skórkę. Smacznego!
Kopytka obsmażane w bułce
Produkty potrzebne do przygotowania ciasta na kopytka.
Kopytka obsmażane w bułce
Trapeziki - kopytka uzyskane z wcześniej przygotowanego ciasta.