bryndka

bryndka

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Kopytka szpinakowe w sosie bolońskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Świetna potrawa na obiad. Kopytka można również podać z innym sosem z Łowicza

Kopytka szpinakowe  w sosie bolońskim

Składniki:

Kopytka szpinakowe w sosie bolońskim

 

Sposób przygotowania:

Kopytka szpinakowe w sosie bolońskim
Ziemniaki dobrze umyć, i ugotować w osolonej wodzie . Ostudzić, obrać, przepuścić przez maszynkę, lub przez praskę, albo dobrze utłuc, masa powinna być idealnie gładka. Szpinak rozmrozić, bardzo dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody zmiksować na puree, wymieszać z ziemniakami, dodać jajko, mąkę, sól. Dokładnie wyrobić. Formować wałeczki i odcinać kluski lekko spłaszczając je widelcem .Wrzucać na gotującą się, osoloną wodę. Gotować do momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię wody. W rondelku podsmażyć na oleju posiekaną drobno cebulę, dodać mięso mielone podsmażyć, wlać sos boloński, gotować ok. 7min. Sos wlać na talerz i położyć na nim nasze kopytka.