Sposób przygotowania:
Kopytka szpinakowe w sosie bolońskim
Ziemniaki dobrze umyć, i ugotować w osolonej wodzie . Ostudzić, obrać, przepuścić przez maszynkę, lub przez praskę, albo dobrze utłuc, masa powinna być idealnie gładka. Szpinak rozmrozić, bardzo dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody zmiksować na puree, wymieszać z ziemniakami, dodać jajko, mąkę, sól. Dokładnie wyrobić. Formować wałeczki i odcinać kluski lekko spłaszczając je widelcem .Wrzucać na gotującą się, osoloną wodę. Gotować do momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię wody. W rondelku podsmażyć na oleju posiekaną drobno cebulę, dodać mięso mielone podsmażyć, wlać sos boloński, gotować ok. 7min. Sos wlać na talerz i położyć na nim nasze kopytka.