Sposób przygotowania:
Kopytka z cebulkową okrasą
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Rozcieramy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Studzimy. 1/4 ziemniaków zrzucamy na pozostałe, a w ich miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wbijamy jajka, przyprawiamy pieprzem i całość zagniatamy na jednolitą masę. Masę dzielimy na porcje i na podsypanej dość grubo mąką stolnicy robimy wałeczki, które kroimy na mniejsze kawałki (małe romby). W dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy i wrzucamy porcjami kopytka. Ostrożnie mieszamy, żeby nie przykleiły się do dna i gotujemy aż wypłyną na wierzch. Od momentu wypłynięcia gotujemy jeszcze około 1-2 minuty. Cebulkę obieramy, siekamy, złocimy na rozgrzanym maśle. Polewamy kopytka okrasą.