Sposób przygotowania:
Kopytka z duszoną cebulką
Ziemniaki obieram ze skórki, myję i zalewam wrzątkiem. Dodaję soli do smaku i gotuję ziemniaki, aż będą miękkie. Następnie odcedzam, odparowuję i jeszcze ciepłe przeciskam przez praskę. Gdy przestygną przekładam na oprószoną mąką stolnicę, dodaję przesianą mąkę, jajka i sól. Szybko zagniatam ciasto. Czasami ciasto jest zbyt rzadkie, to wtedy dodaję nieco więcej mąki. Z ciasta formuję wałeczki o średnicy 2 cm, lekko je spłaszczam i kroję na kluski o długości 4 cm. Wrzucam je partiami do dużej ilości osolonego wrzątku i gotuję 2 minuty od momentu wypłynięcia. Następnie delikatnie wyjmuję łyżką cedzakową. Obraną i umytą cebulę drobno kroję i duszę na łyżce klarowanego masła, w razie potrzeby dodaję łyżkę gorącej wody. Mieszając pilnuję, aby się udusiła, a nie usmażyła. Doprawiam do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Kopytka podaję z duszoną cebulką.