monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Książka Kucharska: Przepisy z grzybami leśnymi

Gulasz drobiowo-kurkowy z borówkową nutą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne i sycące danko z dodatkiem borówek amerykańskich, zapraszam:)

Gulasz drobiowo-kurkowy z borówkową nutą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz drobiowo-kurkowy z borówkową nutą

 

  • 100 g kurek świeżych
  • 400 g polędwiczek z kurczaka
  • 170 g borówek amerykańskich
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 1/2 cebuli
  • 1 czubata łyżka mąki razowej
  • 1 łyżka przyprawy wypłynie do zup
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżki natki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki octu

 

Sposób przygotowania:

Gulasz drobiowo-kurkowy z borówkową nutą
Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Olej rozgrzać w rondlu i wrzucić czosnek. Smażyć aż się zrumieni. Wyjąć łyżką cedzakową i wyrzucić.Dodać oberwane listki tymianku. Oczyszczone i pokrojone na małe kawałki kurki dodać do rondelka i smażyć na rumiano. Następnie wyjąć je łyżką cedzakową na talerz a do rondelka wrzucić umyte,osuszone i pokrojone w małą kostkę mięso. Usmażyć je do miękkości. Dodać kurki i smażyć razem do miękkości. Opłukane i osuszone borówki zmiksować w blenderze. Następnie przetrzeć przez sitko i płyn przelać do rondelka. Wymieszać i dusić razem około 5 minut. W 1/2 szklanki wody rozmieszać mąkę, dodać do niej przyprawy. Dodać do sosu zagotować. Następnie zdjąć z ognia, wlać ocet i wymieszać. Dodać natkę i wymieszać. Można podać do kaszy, makaronu lub kopytek. Smacznego!
Gulasz drobiowo-kurkowy z borówkową nutą
kurki zrumienić a następnie wyjąć łyżką cedzakową
Gulasz drobiowo-kurkowy z borówkową nutą
do garnka dodać pokrojone w małą kostkę polędwiczki z kurczaka
Gulasz drobiowo-kurkowy z borówkową nutą
borówki przetrzeć przez sito i dodać do gulaszu
Gulasz drobiowo-kurkowy z borówkową nutą
wszystkie składniki połączyć i doprawić gulasz do smaku