aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Sos z kurkami Anety

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Aromatyczny, pachnący grzybami sos z lekko słodkawym posmakiem dzięki użytej śmietanie kremówce. Ja do niego użyłam dużo cebuli, gdyż uważam, że bez niej sos grzybowy nie ma tak subtelnego smaku.

Sos z kurkami Anety Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos z kurkami Anety

 

 

Sposób przygotowania:

Sos z kurkami Anety
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Wrzucamy do rondelka na rozgrzany olej. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy pod przykryciem do miękkości. Kurki dokładnie oczyszczamy i dorzucamy do usmażonej cebuli. Smażymy je przez chwilę co jakiś czas mieszając. Gdy grzybki zmiękną i puszczą swój sos, wówczas wolnym strumieniem wlewamy do nich śmietanę kremówkę. Sos dokładnie mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 5 minut. Możemy go jeszcze doprawić pieprzem. Gotowy sos podajemy z ziemniakami, kaszami bądź kopytkami.
Sos z kurkami Anety
W rondelku smażymy pokrojone w piórka cebule.
Sos z kurkami Anety
Kurki dokładnie oczyszczamy i dodajemy do usmażonej cebuli.
Sos z kurkami Anety
Kurki smażymy wraz z cebulą, aż zmiękną.
Sos z kurkami Anety
Wolnym strumieniem wlewamy śmietanę kremówkę. Mieszamy, doprawiamy do smaku i jeszcze chwilę gotujemy na wolnym ogniu.