iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Kopytka z mąką kukurydzianą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kopytka zawsze są pyszne, ale polecam od czasu przygotować je w taki sposób, kopytka wychodzą bardzo delikatne, a sos dodaje im tego czegoś wyjątkowego.

Kopytka z mąką kukurydzianą

Składniki:

Kopytka z mąką kukurydzianą

kopytka:

sos:

Sposób przygotowania:

Kopytka z mąką kukurydzianą

ETAP 1:

Kopytka z mąką kukurydzianą
Chili polecam dodać zgodnie z własnym gustem.

Oliwę wlać do miseczki i wymieszać z sokiem cytrynowym, następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno pokrojone chili oraz posiekaną pietruszkę, a na końcu orzechy, wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

ETAP 2:

Kopytka z mąką kukurydzianą
Maka kukurydziana nadaje im puszystości.

Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajko oraz mąkę, zagnieść ciasto ( w razie potrzeby dodać więcej mąki bo to zależy od ziemniaków)

ETAP 3:

Kopytka z mąką kukurydzianą
Kopytka powinny być małe bo takie są bardziej apetyczne.

Z ciasta uformować wałeczki i przy pomocy noża pokroić małe kopytka. W garnku zagotować sporą ilość osolonej wody i ugotować w niej kopytka, wrzucając je na gotującą się wodę, gotować do momentu wypłynięcia.

Ugotowane kopytka wyjąc z wody, dodać sos pietruszkowy i delikatnie wymieszać tak, aby sos okleił kopytka.