Sposób przygotowania:
Kopytka z mąką kukurydzianąETAP 1:
Oliwę wlać do miseczki i wymieszać z sokiem cytrynowym, następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno pokrojone chili oraz posiekaną pietruszkę, a na końcu orzechy, wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
ETAP 2:
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajko oraz mąkę, zagnieść ciasto ( w razie potrzeby dodać więcej mąki bo to zależy od ziemniaków)
ETAP 3:
Z ciasta uformować wałeczki i przy pomocy noża pokroić małe kopytka. W garnku zagotować sporą ilość osolonej wody i ugotować w niej kopytka, wrzucając je na gotującą się wodę, gotować do momentu wypłynięcia.
Ugotowane kopytka wyjąc z wody, dodać sos pietruszkowy i delikatnie wymieszać tak, aby sos okleił kopytka.